O nama

Osim što je napravljen po receptu koji postoji duže od 100 godina, jer ga je nana Ljubinka, nasledilde od svoje majke Natalije, Ajva s Juga je poseban drugačiji zato što je napravljen kao najfinije čokolade u Blegiji, sirevi u Švajcarskoj ili kroasani u Francuskoj, na tradicionalan način i uz pomoć veštih ruku proverenih domaćica sa juga Srbije.Paprika od koje se ovaj ajvar pravi zove se Kurtovska kapija ili “ajvarka”, proizvodi je deda Boža iz sela Pejkovca u okolini Leskovca. Kada smo tražili adekvatnu paprika i danima obilazili poznati “kvantaš” u Leskovcu pažljivo smo birali i dugo i strpljivo razgovarali sa mnogim proizvođačima, nakupcima i preprodavcima sa samo jednim zahtevom, da paprika bude kvalitetna, sa otvorenih polja i da ispunjava sve one uslove koje inače postavljamo kda pravimo zimnicu za našu decu i ukućane. Nije bio ni malo lak posao, ali smo bili strpljivi, dugo tražili i birali i napokon pronašli baš ono što smo tražili. Prva klasa “ajvarka” sočna i mesnata. Kada imate dobru paprika završili ste pola posla. Ona nakon toga odai u sigurne ruke. Svaki par tih ruku ima preko 20 godina staža i iskustva u pravljenju majstorskih zimnica o kojima se priča po Srbijim region, a sve više i po Evropi i svetu.Svaka domaćica zaposlena u radionici Naninog recepta s juga pažljivo peče i ljušti papriku ručno. Posebno nagalšavamo ručno, jer se paprika kod nas ne peče i ne ljušti mašinski, ne pere u void prilikom ljuštenja, i samim tim zadržava sva hranjiva svosjstva, ka oi svu sočnost i ukus koji bi voda i mašina inače oprale. Nakon toga paprika se melje, a zatim sledi deo koji se zove prženje javara. Ajvar se ne kuva u kazanima, jer nije rakija, ajvar se ne pravi od barene paparike, ne peče se u rerni i ne dodaje mu se pradajz, šargarepa, peršun i razno drugo povrće. Ajvar je kavijar od pajprike, on se fino i dugo kuva, uz stalno mešanje velikom drvenom varjačom na kubetu koje se loži sve vreme tako da vatra ne bude prejaka, ali ni preslaba. Ajvaru treba ugoditi ako ćete da uživate kasnije u svim lepotama njegovog ukusa. Pravljenje ajvara je posebna veština, nije nesavladiva, ali je tešla i zahtevna, traži strpljenje, umeće i mnogo, mnogo teškog i napornog rada.

Za jednu teglu ajvara treba mnogo ispečenih i oljuštenih paprika i mnogo vremena uz vatru i šerpu.
Zato smo posebni, garantujemo vrhunski kvalitet, tajni recept, i način pripreme baš onako kao što svako od nas zamišlja da sprema za svoju decu i porodicu. Svaka tegla ajvara , pinđura, trljanice ili flaša paradajza pripremljena je kao što smo godinama unazad spremali da napunimo porodični špajz za zimu.

I nemojte imati dilemu, da li je bolje pojesti jednu teglu pravog ajvara ili ceo paket nečega što podseća na ajvar, uvek birajte ono prvo!

Vaš Ajvar s juga

0 WooCommerce Floating Cart

Nemate proizvoda u korpi.